Το χωριό ΑΡΜΟΛΙΑ
Τα Αρμόλια είναι χωριό της νότιας Χίου, σε οδική απόσταση 21 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Παλαιότερα ήταν έδρα κοινότητας, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα εννέα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μαστιχοχωρίων. Τα Αρμόλια είναι πράγματι ένα από τα 22 περίπου χωριά της νότιας Χίου όπου καλλιεργείται, εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, το μαστιχόδεντρο ή μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus, var. Chia) από το οποίο εξάγεται η μαστίχα. Η αρχαία ονομασία του χωριού ήτανΕρμόλεια, από τον θεό Ερμή, γι' αυτό και η λέξη «Αρμόλια» δασύνεται (παίρνει δασεία στο πολυτονικό σύστημα γραφής).
Τα Αρμόλια βρίσκονται σε σχετικώς πεδινή περιοχή, στα νότια του βουνού Λύκουρη και δυτικά του χαμηλότερου βουνού Τύλη, στους πρόποδες του δεύτερου. Στη Λύκουρη, επάνω από τα Αρμόλια, υψώνεται γενουατικό μεσαιωνικό κάστρο, που διατηρείται αρκετά καλά. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 90 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κοντινότερα χωριά είναι η Καλαμωτή (οδική απόσταση 3 χιλιόμ.) προς τα νοτιοανατολικά, το Πυργί (5 χιλιόμ.) προς τα νοτιοδυτικά και η Βέσσα (7 χιλιόμ.) προς τα βόρεια. Εξαιτίας της υπάρξεως του εξωτερικού κάστρου, στα Αρμόλια δεν υπάρχει (όπως στα Μεστά, στην Ελάτα και αλλού) η μορφή του «χωριού-κάστρου».
Οι κάτοικοι των Αρμολίων ονομάζονται Αρμολούσοι (θηλυκό «Αρμολούσαινες») στη Χίο. Εκτός από τη μαστίχα, ασχολούνται από την αρχαιότητα με την αγγειοπλαστική. Ο λόγος είναι μια μικρή και ρηχή λιμνούλα έξω από το χωριό, που συλλέγει μεγάλη ποσότητα αργιλώδους εδάφους στον πυθμένα της. Ακόμα και σήμερα το χωριό είναι κυρίως γνωστό στο νησί για τα πήλινα αγγεία του — γλάστρες, κανάτια, «μπουρμπούλια», πιθάρια κλπ.. Παράγει επίσης λάδι και λίγα δημητριακά και καπνό.